Alle taler om kunstig intelligens (AI) og robotter i disse dage. Nogle taler med ærefrygt i stemmen. Andre taler med beundring og nysgerrighed. Meningerne er delte og debatterne er mange. De fleste forestiller sig, at robotterne ligner mennesker. Sådan maskiner med kroppe med hoved, arme og ben skruet på. Vi forestiller os, at de skal hjælpe os i hverdagen. Og ja, det kommer de nok til. På et tidspunkt. Vi må så selv sætte grænserne for, hvad de skal hjælpe os med. Nogle mennesker er dog også bevidste om, at nogle robotter ligner hunde. Hvorfor, vi ved det, skyldes måske, at vi har set klip af de første forsøg japanerne lavede med robotter.
Terapeutiske robotdyr
De færreste ved dog, at robotter faktisk har været i vores liv i ret lang tid. Og her har en robothund sikkert været foregangseksemplet. Der findes nemlig en lang række robotdyr, som anvendes i terapeutisk øjemed i dag. De tilhører en produktgruppe indenfor velfærdsteknologi som er en gave til mange med særlige behov. Og de anvendes ofte som beroligende hjælpere. Brugerne kan være demente mennesker, der oplever behag ved at kunne kæle med et robotdyr. Det kan virke beroligende på dem. Det kan også hjælpe den demente med at få humøret op. Demens hjælpemidler findes der mange af, og mange af dem kan være ret dyre at anskaffe.
Til at betale i dag
Robotdyr er overkommelige og alle, der har oplevet fx et familiemedlem med demens ved godt, at når den demente bliver urolig, så kan det blive en lidt besværlig situation. Nogle robotdyr er ligefrem interaktive. De kan give udtryk for, at de nyder at blive talt til. De kan spinne eller brumme. Det kan være rart for den demente at få lov til at tale med sin robothund eller -kat. Til forskel fra levende kæledyr så skal et robotdyr ikke fodres eller luftes. Der er derfor ingen forpligtigelse over for det. Det skal dog lades op, fordi robotdyr er ofte batteridrevne. Bortset fra det, så minder de om levende kæledyr.
De har en blød pels, som er dejlig at røre ved. De kan bevæges sig og lægge sig til rette i favnen eller skødet. Og ja, det er selvfølgelig muligt at købe udstyr til robotdyret – fx en børste, så pelsen kan holdes pæn og ren. Robotdyr er – sagt på en anden måde – et terapeutisk hjælpemiddel, som især demente mennesker kan få rigtig stor glæde og gavn af. Dels giver robotdyret den umiddelbare glæde ved at udtrykke tilfredshed, dels fungerer det ofte som en slags ’bro’ imellem dig og den demente, så I kan få en god og fornuftig samtale. Og er du ikke til stede, ja så er der jo ingen, der forhindrer, at den demente kan få en god og underholdende stund sammen med sit robotdyr.
Et godt sted at købe hjælpeudstyr
Vil du derfor hjælpe dit familiemedlem, så kunne du overveje at give det et robotdyr. Måske er det ikke det første robotdyr, som den demente kommer til at eje. Men hvem siger, at der ikke er plads til mindst to robotdyr hos den demente? De fylder ikke så meget. De larmer ikke. De spreder hygge. Du kan finde dem og meget andet hjælpeudstyr hos danske Gloria Mundi Care her.